nuffnang

Monday, April 8, 2013

HomeMade Cream Puff



Percubaan pertama cream puff inspirasi dari sheislala....walaupun bentuk mirip-mirip donat da tengoknyer...tapi sedap jugak,selamat la untuk dimakan....abaikan bentuk yang tak berapa sempurna itu...

resepi dari buku resepi





cream puff :

-100gm majerin
-250gm air
-125gm tepung gandum

-3bj telur




cara2 penyediaan cream puff :
1. panskan api. masukkan majerin dan air ke dalam periuk sehingga majerin tersebut cair.
2. perlahankan api dan masukkan tepung sedikit demi sedikit. kacau sehingga adunan tidak melekat pada periuk.angkat dan biarkan seketika.
3. setelah sejuk,,masukkan telur dan gaul sehinnga sebati dan siap untk dipiping dan dibakar.




pastry cream :
-500ml susu uht
-20gm tepung jagung
-25gm tepung kastad
-100gm castor sugar
-2bj telur


cara2 penyediaan pastry cream :
1. all in one method. campur semua skali bahan dan letak atas api dan tambah sedikit esen vanilla. seeloknya tepung ditapis utk mengelakkan krim berketul.
2. kacau sehingga krim pekat .








6 comments:

  1. Nampak senang je kan cara buat dia...sekali sis hanny buat...huhhhh x sure leh jd ke idak..

    ReplyDelete
  2. boleh tahan la senang..tp tangan xkreatif....xdapat sangat bentuknyer....hahahahh

    ReplyDelete
  3. wah sedapnya....
    salam singgah n dah follow
    http://www.bingkisanrosey.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. terima kasih cik rose...saya da follow n view blog kamu...=)

    ReplyDelete
  5. lala....sedapppp....jadi pon

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...