Percubaan pertama cream puff inspirasi dari sheislala....walaupun bentuk mirip-mirip donat da tengoknyer...tapi sedap jugak,selamat la untuk dimakan....abaikan bentuk yang tak berapa sempurna itu...
resepi dari buku resepi
cream puff :
-100gm majerin
-250gm air
-125gm tepung gandum
-3bj telur
1. panskan api. masukkan majerin dan air ke dalam periuk sehingga majerin tersebut cair.
2. perlahankan api dan masukkan tepung sedikit demi sedikit. kacau sehingga adunan tidak melekat pada periuk.angkat dan biarkan seketika.
3. setelah sejuk,,masukkan telur dan gaul sehinnga sebati dan siap untk dipiping dan dibakar.
pastry cream :
-500ml susu uht
-20gm tepung jagung
-25gm tepung kastad
-100gm castor sugar
-2bj telur
1. all in one method. campur semua skali bahan dan letak atas api dan tambah sedikit esen vanilla. seeloknya tepung ditapis utk mengelakkan krim berketul.
2. kacau sehingga krim pekat .
Nampak senang je kan cara buat dia...sekali sis hanny buat...huhhhh x sure leh jd ke idak..
ReplyDeleteboleh tahan la senang..tp tangan xkreatif....xdapat sangat bentuknyer....hahahahh
ReplyDeletewah sedapnya....
ReplyDeletesalam singgah n dah follow
http://www.bingkisanrosey.blogspot.com/
terima kasih cik rose...saya da follow n view blog kamu...=)
ReplyDeleteyummy! :):)
ReplyDeletelala....sedapppp....jadi pon
ReplyDelete