nuffnang

Tuesday, July 2, 2013

Ikan Patin bakar tempoyak...umhh

Ikan patin dengan negeri pahang mana boleh dipisahkan...cewahh...kebiasaannya patin dimasak gulai tempoyak..tapi resepi kali ni special sikit...ikan patin bakar tempoyak..Resepi dari seorang kawan di bera...mesti cubaa...

Bahan-bahan:
Daun kunyit
Daun kesum
Bunga kantan
Tempoyak
Cili api
Ikan patin

Cara-cara:

Mula2x tumbuk cili api dengan tempoyak...tabur sedikit garam dan gula secukup rasa..

Sapukan bahan yang ditumbuk tadi atas ikan patin yang sudah di cuci...

Lapikkan aluminium foil dengan daun kunyit...dan masukkan ikan patin,daun kesum dan bunga kantan...(saya tambah daun cekur sikit...resepi asal xpayah letak pon xpe)

Bungkus aluminium foil kemas2x...jangan bagi ada lubang...nanti aroma dia hilang..akhir sekali,masukan dalam oven...(saya masak selama 20min dengan suhu 100)...

Tadaaa...da siap...senang kannn....jom makan....



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...